Familie Warmerdam
“Ik ben Theo Warmerdam uit Warmond. Op de Sophiahoeve maken we Boeren-Leidsekaas. Te herkennen aan de roodbruine korst waarin de ‘Leidse sleutels’ zijn gedrukt. Onze kaas is ook bijzonder vanwege ons melkvee: Groninger Blaarkoppen. Een oer-Hollands ras waar wij zo’n 50 rode en zwarte van houden. Ze staan zoveel mogelijk buiten, lekker te grazen in de polder. Blaarkoppen passen in onze bedrijfsvoering. Het zijn gezonde en sterke dieren die relatief weinig aandacht vragen en genoegen nemen met sobere voeding. Het zijn geen ‘topsporters’ zoals Frisian Holstein die krachtvoer nodig hebben om ze in conditie te houden. In die zin is de Blaarkop een duurzamer ras. Wij zijn erkend fokcentrum van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen en helpen de biodiversiteit in Nederland in stand te houden.”
400 Jaar kaastraditie in 100 jaar oude boerderij. Elke generatie voegt iets toe.
“Stamboomonderzoek wees uit dat onze stamvader al in 1582 kaas en boter maakte. Hij deed dat op de plek waar hij woonde, de Warmerdam. Het was toen gewoon om jezelf te vernoemen naar je woonplek. Onze familie maakt dus al ruim 400 jaar boter en kaas. Wij hechten aan traditie en stellen ons bij vernieuwing altijd de vraag: ‘Hoe kunnen we moderniseren en tegelijkertijd het ambacht in stand houden?’ Waar we nu mee bezig zijn, is het realiseren van zon- en windenergie. Dit maakt je minder afhankelijk. Ik ben hier op deze honderd jaar oude Sophiahoeve in Warmond geboren en getogen. Als klein jongetje hielp ik al mee op de boerderij. De interesse voor het maken van kaas en boter is altijd gebleven. Mijn zoon en dochters hebben dit ook. Jelle denkt erover om het bedrijf over te nemen, terwijl Hanna en Lisa ‘s zaterdags helpen om ons ‘verhaal’ hier op de markt te verkopen. Want lekkere kaas is ook een stuk beleving.”