Familie Van Wieringen
“Ik ben Jack van Wieringen. Met m’n vrouw en drie dochters wonen, werken en leven we hier op de boerderij in Hoogmade. Ik ben de vijfde generatie van onze familie die Boeren Goudse kaas maakt. Ik run dit bedrijf samen met mijn vader. Hij maakt de kaas; ik melk en verzorg de koeien. Met 60 melkkoeien en 30 stuks jongvee zijn we geen groot boerenbedrijf. Door het kaasmaken hebben we toch een boterham. Mijn vrouw werkt buitenshuis. In je bedrijfsvoering moet je alles wel goed blijven doorrekenen, zoals vaste kosten wat betreft voer en energie. Dit geldt ook voor bedrijfsmatige investeringen. We zijn bezig om te kijken of we de bedrijfsgebouwen kunnen vernieuwen en er dan meteen zonnepanelen op te plaatsen.”
Onze Boeren Goudse met komijn maken we van volvette, rauwe melk. Er zijn niet zoveel boeren die dat op dezelfde wijze doen.
“Van begin april tot eind oktober lopen de koeien zoveel mogelijk buiten. ’s Avonds haal ik ze naar binnen - behalve als het echt warm is - om ze bij te voeren met kuil en groenterestanten van de ‘snijderij’ in Rijnsberg. Die haal ik daar elke morgen om halfzes op. Sinds ik dit aan mijn koeien geef, hoef ik weinig meer bij te voeren. Een mooie vorm van kringloop en economisch boeren. We doen ook aan warmteterugwinning door de warmte van de melkkoeltank voor het kaasmaken te gebruiken. We maken kaas zoals mijn oma dat ook al deed. Dat levert prachtige Boerenkaas op. Bijzonder trots zijn we op onze Boeren Goudse met komijn. Dat is een echte hardloper. Die maken we van volvette en onbehandelde melk. Je proeft er de natuur in terug.”
Bevriende koks hebben mij kruidenmengsels aangereikt voor het maken van unieke kruidenkazen.
“Onze specialiteit zijn kruidenkazen, zoals: Italiaanse kruiden, brandnetel en fenegriek. Ronduit uniek zijn onze salie-peper en vadouvan, die heeft – naar mijn weten – niemand in het assortiment. Deze unieke kruidenmelanges kreeg ik van bevriende koks die hier ook klant zijn. De kruidenkazen verkopen we ook via de kaasautomaat. Daar wordt goed gebruik van gemaakt. Wij kazen zoveel mogelijk ambachtelijk. We moderniseren alleen als het de kwaliteit van onze kaas ten goede komt. We gaan met onze tijd mee, toch blijft veel hetzelfde. Voor de lekkerste Boerenkaas houden we veel van het oude in ere.”
Werken op de boerderij vind ik leuker dan werken op een architectenbureau.
“Als oudste zoon heb ik van jong af aan dit werk gedaan. Na afronding van mijn opleiding MBO Bouwkunde heb ik toch eerst 5 jaar op een architectenbureau gewerkt. Het werk op de boerderij deed ik er parttime naast. In 2008 besloot ik mijn vader op te volgen. De boerderij trok uiteindelijk toch meer dan het architectenbureau. Bovendien had mijn vader anders geen opvolger. Want mijn twee zussen en mijn broer hadden geen zin om boer te worden. Ik ben wel blij dat ik uiteindelijk toch voor dit vak gekozen heb.”