Van bezinken tot pekelen
De derde stap
De wrongel wordt met rust gelaten en mag nu bezinken. Daarvoor wordt de wrongel nog eens van de vloeibare wei gescheiden met een speciale band met gaatjes. Ook nu wordt er weer wei afgetapt, zo veel dat alle wrongel net onder de oppervlakte van warme wei ligt.
In het vat
Na het rusten kan de wrongel in de kaasvaten worden gedaan. Deze zijn op dezelfde temperatuur gebracht als de wrongel. De kaasvaten worden nu nog een paar minuten op hun kop gezet, zodat de wrongel de vorm van de kaasvaten kan aannemen.
Onder de pers
Het is belangrijk het laatste vocht kwijt te raken. Alleen zo wordt de Boerenkaas mooi van structuur. Daarom worden de kaasvaten een paar uur onder een pers gezet. De vaten worden nog één keer gedraaid. Nu gaat het geheel al aardig op kaas lijken.
Pekelen
Nadat de kaas de hele dag is geperst, blijft de kaas tot de volgende ochtend in het vat. Zo kan de kaas mooi verder rijpen. Dan gaat de kaas in het pekelbad. Hierdoor wordt de buitenkant van de kaas steviger en ontstaat de korst. Natuurlijk heeft dit ook een gunstige invloed op de smaak van de kaas.