Recept Boerenkaas aardappelgratin

Ingrediënten

  • 1,5 kg aardappelen vastkokend (geschild gewicht)
  • 1 ui
  • 2 à 3 tenen knoflook
  • 250 ml (boeren)-slagroom
  • 150 g geraspte oude Goudse Boerenkaas
  • 30 g boerenboter
  • paar takjes tijm
  • ruime ovenschaal

Bereidingswijze
Breng een pan met ruim water en wat zout aan de kook.
Snij de aardappelen in plakjes.
Hak de knoflook fijn en snij de ui in dunne halve ringen.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Kook de aardappelplakjes een paar min. tot ze net gaar zijn.
Schep ze uit het kokende water op een platte schaal zodat ze makkelijk afkoelen.
Bedek de bodem van de ovenschaal met aardappelschijfjes en uienringen.
Verdeel de knoflook erover en bestrooi met peper en zout.
Herhaal dit tot de aardappelschijfjes en ui op zijn.
Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas.
Strip de blaadjes van de tijmtakjes en hak ze fijn.
Verdeel de boter er in kleine stukjes over.
Strooi de tijm erover en bak de gratin in ca. 40 min. in het midden van de oven tot de kaas is gesmolten en alles mooi bruin kleurt.

Bron: Boerenkaas.nl